27 Haziran 2015 Cumartesi

Özel Ödeme Zamanları ve Düzeltmede Zaman Aşımı (Vuk. Madde 112-114)


Bu yazımda sizlere Vergi Usul Kanunda özellikli ve sınavda çıkma ihtimali olan iki konudan özet olarak bahsedeceğim. Bu konular Vuk 112. Maddesinde yer alan özel ödeme zamanları ile yine aynı kanunun 114. Madddesinde yer alan düzeltmede  zamanaşımı. Belirtilen konululardan özel ödeme zamanı konusu örneklerle açıklanmaya çalışılarak sorulacak uygulama sorularının çözümünü kolaylaştırmak hedeflenmektedir. Konular kanun metni üzerinden anlatılacaktır. Yararlı olması temennisiyle…
Özel ödeme zamanları:
                                                                            
1. -İkmalen, re`sen veya idarece tarh olunan vergiler taksit zamanlarından   evvel tahakkuk etmişse; taksit süreleri içinde ödenir.

- Taksit süreleri kısmen veya tamamen geçtikten sonra tahakkuk etmişse; geçmiş taksitler, tahakkuk tarihinden başlayarak bir ay içinde ödenir.
                
Örnek: Gelir vergisi mükellefine 2013 takvim yılına ilişkin olarak ikmalen tarhiyat 5.5.2014 tarihinde tebliğ edilmiştir. Mükellef dava yoluna gitmediğinden 4.6.2014 tarihinde tarhiyat kesinleşmiştir. İkmalen tarhiyat 1.500.000 TL’dir. Verginin ödeme zamanları ne olacaktır.

            Çözüm: Gelir vergisi taksit süreleri; Mart – Temmuz’dur.

I.Taksit:   Normal ödeme tarihi geçmiş olduğundan tahakkuktan itibaren 1 ay   içinde, 4.7.2014’e kadar.
                  
II.Taksit:  Taksit zamanı geçmediğinden Temmuz sonunda ödenir.


2. – Memleketi terk ve ölüm gibi mükellefiyeti sona erdiren hallerde, beyan üzerine tarh olunan vergiler, beyanname verme süreleri içinde denir.                                                                        

- Mükellefin, vadeleri bu süreden sonra gelen vergileri de aynı süre içinde alınır.
                                                                    
Örnek: Gelir Vergisi Kanununun 92 nci maddesinde, ölüm halinde beyannamenin 4 ay içinde verileceği belirtilmiştir. Bu durumda ödemenin de bu süre içinde yapılması gerekir.

- Memleketi terk edenlerin, ölenlerin veya benzeri haller dolayısıyla mükellefiyetleri kalkanların ikmalen, re`sen veya idarece tarh olunan vergileri tahakkuk tarihinden başlayarak bir ay içinde ödenir.                                

Bir aylık bu süre Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca teminat gösterilmesi halinde, vergi kanunu ile belli taksit  zamanına kadar ve taksit zamanı geçmiş ise üç ay uzatılır.

Örnek: Gayri menkul sermaye iradı elde eden ve 06.10.2014 tarihinde ölen bir kişinin ölüm tarihine kadar olan geliri (1.1.2014-06.10.2014) için beyannamenin verilme süresi ve verginin ödeme vadesi ölüm tarihinden itibaren 4 ay yani 6.2.2015 tarihidir. Ancak mirasçılar teminat gösterirse ödeme yıllık gelir vergisinin taksit süreleri içinde( Mart,Temmuz) yapılabilecektir.

                    
3. Vergi mahkemesinde dava açma dolayısıyla tahsili durdurulan vergilerden taksit süreleri geçmiş olanlar, vergi mahkemesi kararına göre hesaplanan vergiye ait ihbarnamenin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir.

Düzeltmede Zamanaşımı : Zamanaşımı süresi dolduktan sonra meydana çıkarılan vergi hataları düzeltilemez. şu kadar ki, düzeltme zamanaşımı süresi:
a) Zamanaşımı süresinin son yılı içinde tarh ve tebliğ edilen vergilerde hatanın yapıldığı;
b) İlan yolu ile tebliğ edilip vergi mahkemesinde dava konusu yapılmaksızın tahakkuk eden vergilerde mükellefe ödeme emrinin tebliğ edildiği;
c) İhbarname ve ödeme emri ilan yoluyla tebliğ edilen vergilerde 6183 sayılı Kanuna göre hacizin yapıldığı;

Tarihten başlayarak bir yıldan aşağı olamaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara